Till den det berör

Stunden har kommit för mig att lämna Göta ingenjörregemente och Eksjö garnison. Jag byter befattning efter drygt tre år som previligerad garnisons- och regementschef. Jag tar med mig många fina stunder, många fina kontakter och är många erfarenheter rikare.

Det har varit en spännande och lärorik tid med många förändringar. Förändringar som vi inte alltid tyckt om, men som vi ända lojalt genomfört. Detta samtidigt med ansträngningarna med dels övningar för att öka krigsdugligheten i våra förband, dels pågående insatser.

Vi har börjat samträna våra staber och funktioner i bataljonsstruktur, vi har bataljonsövningen 2014, AO 15, nu senast BC 16 och Flygvapenövningen som exempel på det. Vi har börjat samverkan i brigadstrukturer genom att vara bataljonstaber deltagit i stabs- och ledningsövningar i brigad. Vi har samövat med och understött manöverenheter under JC14, Våreld 15 och 16, Vintersol 16, CR 16 och AO 15. Verksamheter som bidragit till att öka vår kompetens och förmåga att föra krig.

Vi har lämnat stöd till räddningstjänsten vid skogsbränder och vid stadsbranden. Vi har lämnat stöd till polisen vid eftersök, sökverksamhet och händelser relate­ rade till vapen och ammunitionseffekter.

Vi har tagit och tar vår del av det internationella engagemanget. Vi har ständigt haft och har personal i internationella insatser, under de här åren i Afghanistan, Somalia, Mali och Irak. Vi har också haft ammunitionsröjningsuppdrag i Lett­land och i Georgien.

Och nu är vi med delar av regementet på Gotland för att öka kunskapen om och förmågan att genomföra den typ av fältarbeten som kan förekomma i just det strategiska området.

Tre år med omfattande verksamhet som innebär att vi står halvvägs in i den re­ form som beslutades 2010. All personal har kämpat oerhört för att få både tid och pengar och materiel att räcka till för krigsförbandens behov. Vi ska vara stolta över det vi med hårt arbete har åstadkommit så här långt. Överallt där vi synts och verkat vet alla att Götaingenjörer står för kvalitet.

Vi har bidragit till att öka nationens försvarsförmåga, men det är många utma­ ningar som kvarstår innan vi är klara. Vi måste fortsätta samträning i bataljon där den fulla kraften genom samverkande fältarbetssystem, system av system, kan utvecklas till stöd för brigadens strid. Vi måste fortsätta samöva med manöver­ förband så att vi kan få ut full effekt av den tredimensionella pansarvärnsstriden. Vi måste fortsatta att aktivt beskriva vår verksamhet för allmänheten och bedriva försvarsupplysning i skolorna i vår omgivning.

Jag vill tacka för gott samarbete och god kamratskap under den här tiden. Jag har trivts fantastiskt bra som regementschef. Anledningen till min trivsel är naturligt­vis kopplad till personalen på regementet, i garnisonen, de veteran-, kamrat- och historiska föreningar som är knutna till regementet och alla er andra som jag haft förmånen att jobba med. Inte minst ni som verkar i befattningar i Sveriges för­svarsvänligaste kommun.

Jag lämnar nu över till överste Michael Ginér, en god vän och en mycket duglig soldat med gedigen kunskap om och erfarenhet från aktuell försvarsplanering, fältarbetsfunktionen och internationella insatser.

Stort lycka till framöver med den fortsatta utvecklingen och ett lika stort tack för tiden som jag fått vara en del av den samma.

Patrik Ahlgren
Garnisons och regementschef