En märkvärdigt pigg Åttioåring.

Den gångna helgen firade kamratföreningen Smålandsartillerister sin åttioåriga existens med en synnerligen välbesökt sammankomst i Skillingaryd. Föreningen har sitt ursprung från Smålands Artilleriregemente, A6, som lades ned 1985. Trots detta har man i dagsläget över 370 medlemmar fördelade över hela landet samt även i utlandet. Av dessa hade ett sextiotal mött upp till en gemensam middag på den kulturminnesförklarade Mäss C, vid västra lägret i Skillingaryd.


Festligheterna inleddes med att en sextett från Hemvärnets musikkår konserterade för de församlade under en dryg timmes tid.

Trevligt mingel till tonerna av Hemvärnets musikkår

Därefter följde en middag i traditionens tecken med skålar, spirituella tal, uppläsning av hälsningar och telegram samt delgivning av ett otal oförglömliga minnen. 

 

Vår ordförande Bo Romedahl hälsar välkommen

  

Roland Ekenberg tackar för maten och visar sin uppskattning av kamratföreningens arbete

 

Festen fortsatte sedan till långt in på småtimmarna i samma anda med härlig stämning och många skratt.

    

De flesta deltagarna hade sedan möjlighet till övernattning i de traditionella lokaliteterna i lägret, varefter man påföljande morgon samlades igen till gemensam frukost innan återfärden till vardagen vidtog. Den samlade uppfattningen om helgens sammankomst var, att detta var en sällsynt minnesvärd händelse som på något sätt borde få en årlig uppföljning som en del i föreningen verksamhet.

Anmärkningsvärt är att en kamratförening, som har sina rötter i ett nedlagt regemente, har en sådan livskraft. Detta beror till stor del på att man i sin ordinarie verksamhet lyckats bevara mycket av de positiva förtecken, som skapats inom försvaret, vidareutveckla dem och på ett intresseskapande sätt anpassat sig till dagsläget inom försvaret.

Text: Bo Mattsson

Foto: NG Olsson

Tisdagen den 6 september kl 1830 samlades ett 30-tal förväntansfulla Smålandsartillerister på Von Platensgatan, vid ingången till bergrummet i Stadsparksberget. Vi såg med spänning fram mot att få höra om denna, för de flesta kommuninvånare, okända plats.



Fredric Jonsson från kommunen hälsade oss välkomna och vi fick höra lite om bergrummets historia. Arbetet med att anlägga ett bergrum påbörjades under 1937, då man anade vad utvecklingen i Europa kunde leda till, och bergrummet blev färdigt under 1939.



Då en av föreningens medlem, Kurt Lindberg, var väl förtrogen med berget så delades vi in i två grupper och vi begav oss ut på guidad tur i det mörka, kalla och fuktiga berget. Magnus Widell, som skrivit en bok om bergrummen i Stadsparksberget, bidrog till att göra besöket extra minnesvärt då han välvilligt delade med sig av sin kunskap om bergrummen och vad som försiggått där, inte minst under mörka nätter strax före och under kriget.
Från början var det två skilda bergrum (numera är det en förbindelsegång mellan bergrummen), i det ena huserade riksbanken och hit flyttades i början på december 1939 en del av Sveriges guldreserv samt riksregalierna (förutom kronan och spiran).

I det andra bergrummet hade försvaret en luftförsvarscentral dit rapporter skickades från olika utsiktstorn angående fientligt flyg.

 

Det fanns även en civilförsvarsanläggning som samordnade polis-, brandkårs- och sjukvårdsinsatser. Civilförsvarsanläggningen och Luftförsvarscentralen är ganska så intakta med en del utrustning kvar. Det fanns även ett antal bergrum/valv där företag och banker förvarade viktiga dokument. Besöket blev precis så intressant och spännande som förväntat, historiens närvaro kändes väldigt tydligt.

Text och bild
NG Olsson

 

Tisdagen den 23 augusti 2016 var Kamratföreningen Smålandsartillerister tillsammans med kamratföreningen från Ing2, Eksjö inbjudna att besöka Bison Counter 2016 i Skillingaryd.

Avfärd från A6 kaserngård NY med buss kl. 0830, marschmål Skillingaryd läger, Mäss C.
På bussen möttes vi av Thommy Gustavsson, från Ing2, vår guide för dagen, som hälsade oss välkomna till dagens övningar. Väl framme i Skillingaryd vankades det fika följt av genomgång före övning.

Förväntansfyllda ynglingar inför dagens övningar

 Vi fick reda på att första Bison Counter övningen genomfördes 2013 i Holland. Då deltog fem nationer varav Sverige var en. Namnet Bison Counter kommer från den holländska 43:e mekaniserade brigaden vars symbol är en Bisonoxe. I årets upplaga deltar 21 länder, inklusive Sverige och ca 1000 personer deltar. 

Det man övar är C-EID, som innefattar olika åtgärder på alla nivåer för att motverka hot från IED,  improviserade sprängladdningar (kallas ibland för terrorbomber och kan vara hemmagjorda). För att lösa uppgiften har man med sig ett mobilt kriminaltekniskt laboratorium där man kan göra de mesta av det man gör inom kriminalteknisk laboratorieverksamhet. Laboratoriet är ett samarbete inom EDA (European Defence Agency) och 13 EU-nationer.
Genomgången öppnade upp ett nytt scenario för många av oss, då den typ av hotbild som C-EID ger inte fanns ”på vår tid”.
Efter genomgången bar det ut på skjutfältet där vi först besökte 22 ingbat stabsplats.

Genomgång på 22 Ingbat.stabsplats

 Vi fick en sakkunnig guidning av stabplatsens personal och fick tillfälle att se deras utrustning och mtrl på nära håll. 

Efter en rask förflyttning till fots genom lingon- och blåbärsris kom vi fram till nästa anhalt som var 222 ingkomp. Även här var det en genomgång av kompaniet och vi fick bland annat beskåda deras tungviktare ingbv 120 på nära håll.

 

Ingenjörbandvagn 120

 Det var en riktig bjässe på ca 64 ton. Stridsvagn nertill och grävmaskin upptill och schaktmaskin framåt kan nog vara en passande beskrivning.

Nu var det lunchtid och vi hade blivit försedda med den moderna soldatens kost, 24 Hour Meals, Combat Edition. Kokkärlet var ersatt av en plastpåse ”Flameless heater” där man lade in matförpackningen, hällde på lite vatten och körde igång en kemisk reaktion. Efter tio minuter var maten rykande varm. Smakade riktigt gott också.

 

 Modern soldatkost, lät sig väl smaka

Efter maten blev det bandvagnstur till bussen för vidare transport till lägerhyddan i Östra lägret. Väl framme där så var det första vi såg när vi steg av bussen det mobila laboratoriet som består av 13 containrar.

Joint Deployable Exploitation and Laboratory

Vi fick inte gå in i containrarna men vi fick vid presentationen som följde se innandömet på bilder. Vi var nu på den plats där allt sammanstrålade, rapporter sammanställdes och beslut fattades. Runt borden på ledningscentralen fanns en mix av nationaliteter som tillsammans bidrog  till att målen med övningen uppnåddes. Vi fick sedan en fullödig genomgång som gav oss en bild av bakgrunden till övningen, nuläget och framtida utveckling, inte minst gällande JDEAL (Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory) dvs det mobila laboratoriet.

Därefter var det dags att avrunda dagen och återfärden till Jönköping.

Stort tack till Ing2, och ett särskilt tack till dem som varit direkt engagerade i vårt studiebesök, för en mycket välarrangerad och intressant dag.

Text och bild
NG Olsson

 

Klockan 0800 den 28 maj samlades 25 kamrater på kaserngården för busstransport till Aeroseum, som är en del av före detta F7 i Säve. Bussresan gick genom ett somrigt Västra Götaland och så var vi framme. Eldsjälen Roger Eliasson guidade oss sedan, först ovan jord där det pågår flygtrafik av ganska stor omfattning bland annat räddningshelikoptrar samt privata civilflyg. Sedan bar det ner i underjorden i den imponerande berghangaren som ju byggdes i syfte att klara kärnvapenanfall.

 
Under kalla kriget stod det vissa tider 3 st Flygande tunnor med pilot och hjälppersonal på plats startklara för omedelbar insats. Roger berättade ingående och engagerat om de olika flygplanen och helikoptrarna som vi passerade. Han vurmade för Hkp 4 (Vertolen) som han varit chefspilot i under huvuddelen av sin aktiva karriär. Åtskilliga timmar hade han och hans besättning jagat ”ubåtar”.

Rundvandringen tog på krafterna så den utsökta lunchen i Cafe Markan blev ett lämpligt avbrott. Roger avtackades med en rungande applåd. Mätta och belåtna fortsatte vi besöket med enskild utforskning av de olika föremålen och temautställningarna. Några av oss provade att flyga i flygsimulator. Undertecknad provade en Viggen simulator med blandad framgång, det var inte lätt! Tre försök att lyfta resulterade i krasch innan jag fick upp kärran och på något underligt sätt lyckades jag hålla mig upp i luften tills tiden gick ut. Eftersom jag inte hittade någon landningsbana så blev det ytterligare en krasch.

 

Systrarna Gun och Anita valde klokt nog ett enklare flygplan och lyckades ganska bra. Båda försöken slutade dock med en krasch, eftersom ingen av dem hittade tillbaka till flygfältet.

 

Sedan var det dags för hemfärd, efter många intryck och lite möra i kroppen. Flera sov så gott under hemresan tills vi ”landade” på A6 vid 17-tiden.

 

Fakta om Aeroseum hittar du på http://aeroseum.se/. Vi som deltog rekommenderar ett besök ta gärna med familj och barn eftersom mycket är upplevelsebaserat.

Text
Bo Romedahl
ordförande och reseledare

Foto
Ulf Gustafson